Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) nedir?
Vücudumuzdaki en ince cilt tabakasına sahip olan göz kapaklarımız, yaşlanma, genetik, yorgunluk- stres gibi iç ve dış faktörlerin etkisiyle zamanla sarkar ve deforme olur. Göz kapağında meydana gelen bu sarkmalar, torbalar, kaş düşüklüğü ve göz kapağı düşüklüğü sorunları kişinin hem görüş alanını kısıtlar hem de estetik açıdan sürekli yorgun görünmesine neden olur.
Göz kapağı ameliyatı literatürdeki ismiyle blefaroplasti, göz kapakları ve göz çevresine uygulanan cerrahi işlemlerin tümünü kapsar. Hastanın ihtiyacına göre çizilen ameliyat planında, sarkan fazla deriyi çıkarma, göz çevresi çukurlarını doldurma, gevşeyen dokuları germe, kaş kaldırma gibi çeşitli işlemler uygulanır. Hastanın ihtiyacına uygun yapılan bu ameliyatlarda doğal görüntüyü bozmamak son derece önemlidir.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nasıl Yapılır?
Blefaroplasti genelde ayakta tedavi edilir ve hastanın durumuna göre lokal ya da genel anestezi uygulanır. Hasta gerekli tekiklerden geçer ve hangi operasyonlara ihtiyacı olduğu tespit edilir. Blefaroplasti hem üst göz kapağına hem de alt göz kapağına uygulanabilir.
Üst göz kapağında genellikle yaşlanmaya bağlı deri sarkması sorunuyla karşılaşılır. Bu sorunu çözebilmek için göz kıvrımından itibaren göz kapağına bir kesi atılır ve fazla deri, kas ve yağ tabakası çıkarılır. Daha sonra ise doku yapıştırıcıları ile kesi alanı kapatılır. Eğer sorun alt göz kapağında ise kirpiklerin hemen altından atılan kesiler yardımıyla sarkan deri toparlanır, fazla olan yağ ve kas dokusu aynı şekilde alınır. Alınan yağ dokusu ihtiyaç dahilinde hastanın göz çukurlarını doldurmada kullanılabilir.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Kimlere Yapılır?
Göz kapağında meydana gelen sarkmalar genelde orta yaş sorunudur ve göz kapağı estetiği daha çok 35-40 yaş üstü bireyler tarafından tercih edilir. Bunun dışında kalıtımsal olarak göz kapağı düşüklüğü ve torbalaşma sorunu yaşayan herkesin her yaşta yaptırması mümkündür.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Ne Kadar Sürer?
Göz kapağı ameliyatları hassas ve ince bir deriye yapıldığı için titizlik isteyen operasyonlardır.
Üst göz kapağına yapılan bir işlem maksimum 30 dk sürerken, alt ve üst göz kapaklarıyla çalışıldığında bu süre 1-1.5 saati bulabilmektedir. Genelde lokal anestezi altında yapılır ve aynı gün hasta taburcu edilir.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Öncesi Dönem
Göz kapağı estetik ameliyatı öncesi doktorunuz tarafından, sağlık durumunuza ilişkin titiz bir değerlendirme yapılır. Özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi ciddi durumlar varsa ameliyat öncesi incelenir. Yaşadığınız sorun ve ameliyattan beklentileriniz dikkate alınarak yapılacak operasyon belirlenir ve ameliyat hakkında doktorunuz tarafından bilgilendirilirsiniz.
Ameliyat öncesi özellikle kan sulandırıcı ilaçları kesmeniz gerekir. Alkol ve sigara iyleşme süresini etkilediği için bunları tüketen hastalardan ara vermesi istenebilir.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Sonrası Dönem
- Şişlik, ödem ve morarma
- Gözlerde sulanma
- Işık hassasiyeti
- Ağrı veya rahatsızlık hissi,
yaşayabilir. Bu durum doğaldır ve genelde 5 gün içerisinde geçer.
Ameliyat sonrası evde bakım:
- Özellikle şişlikleri azaltmak için soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır.
- Doktorun vermiş olduğu göz damlaları düzenli kullanılmalı, merhemler sürülmeli ve göz bölgesi baskı uygulanmadan dikkatlice temizlenmelidir.
- Ameliyat sonrası ilk hafta sigara ve alkol tüketmeyin.
- Lens kullanan hastaların 15 gün kadar takmaması önerilir.
- Göz derisi ince ve hassastır bu yüzden ovuşturmaktan kaçının.
- Bir süre güneşten korunun, dışarı çıkmanızın gerektiği durumlarda muhakkak güneş gözlüğü kullanın.