Jinekomasti

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerde az seviyede bulunan östrojen hormonunun artması ve buna bağlı meme dokusunda büyümenin meydana geldiği durumdur. Erkeklerin yüzde 40-60‘ında gözlenen jinekomasti, yeni doğanlarda, ergenlik çağında ve yaşlılık döneminde gelişebilir.

Jinekomastiye neden olan sebepler çok çeşitlidir. Bunlardan en bilindikleri başta hormonal bozuklar olmak üzere, tiroid hastalığı, testis ve böbrek üstü bezi tümörleri olabilmektedir. Ayrıca erkeklerde meme büyümesi ve kadınsı görünümün oluşması en çok hastaların psikososyal yaşantılarını kötü anlamda etkilemektedir.

Jinekomasti Sebepleri?

Jinekomasti hormonal dengesizlik sonucu oluşan bir sorundur. Erkeklerde bulunan östrojen ve testosteron hormon seviyelerindeki değişim sonucu açığa çıkar. Artan östrojen ya da azalan testeron miktarının altında doğal sebepler veya kalıtımsal rahatsızlıklar yatabilir.

Jinekomastinin açığa çıkmasında başlıca nedenler;

Jinekomasti Tedavisi

Jinekomastinin ortaya çıkmasının çeşitli sebepleri vardır ve doğru bir tedavi uygulayabilmek için de altında yatan sebebin tespiti oldukça önemlidir. Tedaviye başlamadan önce endokrinoloji uzmanı başta olmak üzere gerekli uzmanlarla görüşülerek kişinin detaylı bir muayeneden geçmesi gerekir.

Jinekomastinin oluşma tipine göre tedavi şekli de değişir.

İlaçla Jinekomasti Tedavisi:

Jinekomasti tedavisinde kullanılan ilaçların temelde görevi hormon dengesizliğini ortadan kaldırmaktır. İlaç tedavisi her zaman yanıt vermeyebilir.

Cerrahi İşlemler:

Meme bölgesindeki yağ dokuyu azaltmak için, liposuction gibi cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Jinekomasti Ameliyatı:

Jinekomasti sorununun kesin çözümü için ameliyat gerekir. Ameliyat açık ve genel anestezi altında yapılır. Jinekomasti ameliyatı ile sert meme dokusu ya da yağ dokusu, bazı durumlarda her ikisinin de çıkarılması hedeflenir.

Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti sorununun çözümünde sıklıkla başvurulan yöntem ameliyattır. Ameliyat tedavisi de jinekomastinin evrelerine göre değişiklik gösterir. Hastanın ihtiyacı olan tedavi şekli ön muayene esnasında değerlendirilir. Jinekomasti türleri, sert meme dokusunun fazlalığı, yağ dokusunun fazlalılığı, hem sert meme dokusu hem de yağ dokusu fazlalığı ve deri fazlalığı olarak gruplandırılır.

Jinekomasti de yağ dokusunun fazla olduğu durumlarda, liposuction ile tedavi uygulanır. Sert meme dokusundan kaynaklanan sorunlarda ameliyat tercih edilir. Eğer hastanın hem yağ dokusu hem de sert meme dokusu fazlaysa ameliyat ve liposuction beraber uygulanır.

Liposuction ile yapılan jinekomasti ameliyatlarında göğüs yanlarından girişler açılır ve bir ucu vakuma bağlı kanüller yerleştirirlir. Ters basınç vakum özelliği ile fazla yağ dokusu alınır ve kadınsı görünüm engellenerek düz bir deri elde edilir.

Liposuction uygulamasının yetersiz kaldığı durumlarda ise açık ameliyat ile memenin alt bölümünden kesiler atılarak fazla olan deri ve sert meme dokusu çıkarılır, ardından dikişler yardımıyla kapatılır. Jinekomasti ameliyatları ortalama 2 saat sürer ve tedavi şekline göre lokal ya da genel anestezi altında yapılır.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İyileşme

Jinekomasti ameliyatından sonra hasta, aynı gün içerisinde taburcu edilir. Ameliyatı takip eden 1 hafta boyunca istirahat etmesi ve sık sık pansuman yenilemesi önerilir. Ameliyat sonrası oluşacak ağrıları azaltmak için doktor tarafından verilen ilaçları kullanmak gerekir.

Ameliyat sonrası hastaya özel korseler verilir. Korse kullanmak ve kolları çok zorlamamak şartıyla hasta, 1 hafta içerisinde iş hayatına dönebilir. Haftalar içerisinde şişliklerde ve ödem de azalma olur, deri kendini toparlamaya başlar ve gözle görülür sonuçlar elde edilir.

Günümüzde jinekomasti sorunu ile karşılaşan bireyler çeşitli tedavi yöntemleri ile kısa sürede sağlıklarına kavuşarak estetik bir görünüm yakalayabilirler. Problemin tespiti ve ona uygun tedavi yönteminin geliştirilmesi için deneyimli doktorlar ve uzman bir ekiple çalışmak oldukça önemlidir.

Operasyonlardan Görüntüler

Bugün cesur bir başlangıç yapın!

Sizin için en uygun tedavi yöntemini öğrenin, danışmanlarımızdan bilgi alın.